Nada in Stojan P.

Načrtovanje: Andrej Strgar, krajinski arhitekt

Izvedba in zasaditev: Pro horto Strgar d.o.o., 2003

Drugačne stvari nas vznemirjajo in nas ne pustijo hladne. Velikokrat po prvih burnih reakcijah ugotovimo, da so bile začeten sodbe premočne. Po drugi strani pa verjamem, da obstaja tudi »ljubezen na prvi pogled«.

Prej

 

Vrt je nastal okoli prenovljene hiše v strnjenem naselju enodružinskih hiš v okolici Ljubljane. Naselje se je razvilo iz majhne vasice sredi rodovitnih polj. Zgrajeno je bilo v 60-ih in 70-ih letih.

Parcele so majhne, komaj dovolj velike za hišo. Arhitekturni izraz naselja je zelo raznolik. Velikokrat je ob stari hiši zrasla nova, ta pa je dobila še prizidek. Vrtovi so v glavnem omejeni le na ozke zelenice med objekti in ograjami.

Potem

Izziv

Naša stara hiša je dobila popolnoma nov izgled. Arhitekturni jezik je močno drugačen od okolice. Zato smo pri oblikovanju vrta sledil arhitektovi zamisli in ustavili prav nič »gorenjski« vrt. Linije vrta so čiste in preproste in se navezujejo na enostavnost stavbnega volumna, ki daje zaradi fasadne opne izgled velikanske skale.

Vrt je omejen na sorazmerno majhno zelenico, ki je delno nad kletnimi prostori hiše in je zato v svoji vlogi močno podrejen. Kljub temu sem z zelenim volumnom bambusove žive meje tudi v vrtu ustvaril kontrast med okolico in prostorom vrta

Končni izgled

Pravilne oblike rastlin – strižne pušpanove krogle nadaljujejo čisti jezik arhitekture. Kot protiutež ali pa za poudarek so med njimi posajene okrasne trave, ki s mehkobo premikajočih se stebel dajejo vrtu neko lahkotnost. Vrt je monokromatski.

Ednina barva ob zeleni je rdeča barva javorjevih listov in jesenska obarvanost kitajskega drena. Premišljeno ureditev dopolnjuje večerna osvetlitev vrta, ki ustvarja skoraj čarobno vzdušje.

Mnenje stranke

“Z podjetjem PRO HORTO smo se dogovorili za ureditev vrta, pri čemer so se obnašalo od začetne ideje do končne izvedbe del popolnoma profesionalno. Pri tem smo predvsem cenili: ogled vrta in nasvet, kako bi vrt uredili; priprava projekta ureditve vrta; naš ogled načrta zasaditve na sedežu podjetja; izvedba del, ki je bila zelo hitra in dobra. Iz najinih dosedanjih izkušenj je bil to eden izmed redkih primerov, da so dela potekala strokovno in v skladu z dogovorjenim načrtom. Priporočava! “

Nada in Stojan P.