Načrtovanje: Bernarda Strgar, biologinja in gojiteljica trajnic

Zasaditev: Pro horto Strgar, d.o.o., 2018

Terasi se nahajata na vrhu nižje večstanovanjske vile v središču mesta. Sta vizualno zelo izpostavljeni, hkrati pa se teras odkrivajo lepi pogledi na mesto, grad in Krim, pa tudi na okoliške podrtije. Iziv je bil zakriti nezaželene poglede iz okoliških stavb na teraso in iz terase na nezaželene poglede.

Večja terasa je povezana z dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo in je kot nekakšen podaljšek bivalnih prostorov, saj se družina večino poletja zadržuje na njej. S svojo velikostjo je primerna tudi za družinske družabne dogodke.

Okoli terase so v korita posajene stebraste tise, ki služijo kot živa meja in delno zakrivajo poglede iz sosednjih stavb in iz ulice.

Z zasaditvijo se je ustvaril ambient, ki je zanimiv v vseh letnih časih. V tri velika korita znotraj terase so posajene večstebelne okrasne češnje (Prunus serrula) z zelo zanimivim okrasnim rdečkastim lubjem, ki pride do izraza predvsem pozimi. Jeseni se listi rdeče obarvajo. Kot podrast so zasajene vedno zeleni borovci in trajnice, ki se skozi vse leto spreminjajo. Za spomladansko barvitost so v korita posajene zgodaj cvetoče narcise. V podolgovata korita so zasajene okrasne trave in trajnice.

Na manjši terasi, ki jo prav tako obkroža v korita zasajena stebrasta tisa kot živa meja, so v večja korita posajeni večstebelni rdečelistni japonski javorji (Acer palmatum ‘Fireglow’) s podrastjo vednozelenih pokrovnih tis, okrasnih trav in čebulnic.

Tehnični izziv je bilo dvigniti (zaradi skreganosti sosedov) velika drevesa in material na teraso iz oddaljenosti 40 m (za zapornico pri garažah).

Na terasi je urejen namakalni sistem.